Kuva: Taidehalli |
Elämme ajassa, jossa yhä useammalla on jokin mielipide asiasta kuin asiasta. Taksin kyydissä kuulee mielipiteen kesäajasta, some huutaa sote-päätöksestä, keskustelua pakolaistilanteesta puskee joka tuutista läpi ja Cheekistäkin on tuoreen dokumentin jälkeen monella mielipide. Onpa myös minullakin monta mielipidettä ja kulttuurin osalta ilmeisesti niinkin paljon, että haluan jakaa niitä tämän blogin kautta.
Mutta summa summarum, meillä suomalaisilla on siis paljon mielipiteitä ja hyvä niin. Tämän ovat huomanneet myös taiteilijapari Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen. Heidän tuore näyttelynsä 101 kaikkien puolesta on nyt esillä Helsingin Taidehallissa.
Pääsalissa on esillä näyttelyn nimiteos. Teoksessa "valtaistuimella" istuva näyttelyvieras valitsee kaukosäätimellä aiheena ja sen jälkeen henkilön joka kertoo aiheesta mielipiteensä. No, minähän istuin tähän tuoliin. Ja valitsin aiheita. Ja henkilöitä. Ja istuinkin siinä sitten aika kauan. Sain huomata, että teos on todella koukuttava.
Taiteilijakaksikko on kiertänyt eri puolilla suomea ja teos sisältää sata haastattelua. Klipeissä haastateltavat kertovat näkemyksensä uskonnosta, mediasta, maahanmuutosta, ydinvoimasta jne. Aika pitkälti juuri niistä aiheista jotka puhuttavat somessa ja lehtien palstoilla. Lopputuloksena on ikään kuin Suomen kansan mielipiteet minikoossa. Ja teoksen satayhdes on tosiaan näyttelyn katsoja, joka valitsee aiheita.
Taidehallissa ollaan siis kovasti mieltä ja mikä mainiointa nyt mielipiteisiin, jotka miellyttävät tai eivät, saa keskittyä ilman vasta-argumentteja tai somen pikkunäppäriä lausahduksia, kuuntelemista ilman ennakkoluuloja. Virkistävää.
Sadan henkilön otos ei toki ole gallup-mielessä riittävä otos, mutta teos tarjoaakin kasvot ihmisille verkon anonyymien keskustelujen sijasta. On eri asia kuulla mielipide henkilöltä kuin vaikka pohtia miksi jokin Twitter-tili on perustettu ja kuka on sen takana. Teos myös haastaa pohtimaan ovatko suomalaiset todella yksi yhtenäinen kansa mielipiteineen vai joutaako sellaisenkin ajatus suoraan romukoppaan.
Näyttelyn yhdessä videoteoksessa esitellään mielipiteitä, jotka ihmiset ovat jo jättäneet taakseen. Tämä olikin varsin hauska teos. Ehkäpä juuri sen vuoksi, että se haastaa pohtimaan myös omia asenteita ja ennakkoluuloja - ja myös siksi, että meillä jokaisella on - tai on ollut varsin hassuista asioista jokin käsitys.
Kävijänkään ei tarvitse lähteä omien vanhentuneiden näkemystensä kanssa ulos, sillä ne voi panna Taidehallista lähtiessään silppuriin.
Mutta muodostuipa minullekin mielipide tästä kokemuksesta. Näyttely on erittäin ajankohtainen ja suosittelen lämpimästi visiittiä Taidehalliin. "Mielipideautomaatti" jäi kutkuttamaan mieltä pitkäksi aikaa.
101 kaikkien puolesta, Taidehalli 17.10.–22.11.2015
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti