maanantai 9. lokakuuta 2017

Mikko Kalajoki: Miesmuisti


Aina välillä tulee eteen kirjoja, joista ei tiedä pitäisikö itkeä vai nauraaja Mikko Kalajoen Miesmuisti on juuri sellainen.

Miesmuistin päämies on nelikymppinen perheenisä Arto Tiensuu. Hänellä on nalkuttava vaimo Pälvi, lapset, remontoitava rintamamiestalo ja työ vanhan koulukaverinsa markkinointitoimistossa.

Arton kautta tulee tutuksi nykymiehen haasteet. Miten pitäisi olla remonttitaitoinen kun edelliset sukupolvetkin ovat sitä olleet ja olla samalla puuhakas perheenisä, joka hoitaa lapset, laittaa ruuat ja on intohimoinen kumppani puolisolleen.

Eihän tästä asetelmasta hyvää seuraa ja Mikko Kalajoen kynäilemänä tulos on hulvaton tragikomedia. Mikko elelee tiiviisti vanhoissa kuvioissa, ystävät ovat samoja kuin kouluaikoinakin. Arto sinnittelee työssään puolihullun pomon ja aina valppaiden diginatiivien keskellä, kotona ei sitten menekään aivan niin hyvin. Kives aiheuttaa ongelmia, vaimo Pälville ei kelpaa mikään ja näiden haasteiden keskellä Arto yrittää epätoivoisesti toteuttaa Pälvin unelmaa skandivaavisella designilla kuorrutetusta rintamamiestalosta. Samalla kun Arto huolehtii lapsista, siivoaa, laittaa ruuat ja remontoi, käy Pälvi ansaitusti mukavissa riennoissa kun arki Arton kanssa on niin raskasta.

Lopulta Arto kauniista sanottuna sekoaa ja löytää ahdinkonsa keskellä nuoren päiväkodintädin jota seuraa pakkomielteisesti sekä muuntohuumeet. Tarina menee aina vain hullummaksi ja vaikka Arton tilanne on oikeasti aivan kamala ei tätä voi nauramatta lukea.

Välillä kirjaa lukiessa jää pohtimaan sukupuoliroolien muutosta ja ehkä tämä kirjan Pälvi, joka on muuten todella ärsyttävä hahmo, on sittenkin aika hyvä stereotypia kuvaamaan niitä kohtuuttomia vaatimuksia mitä miehet toisinaan kohtaavat. Onhan se aika veikeää, että miesten pitää osata remontoida, vaikka olisi korkeasti koulutettu aivan toiselle alalle.

Kirjan hauskuus syntyy Kalajoen oivallisista havainnoista ja arkielämän huomioista. Vetävästi kirjoitettu teksti ja naseva dialogi vievät mennessään. Väliin on pudoteltu selityksiä Wikipediasta, joita kirjailija on vienyt hieman pidemmälle.

Suosittelenko? Todellakin, Miesmuisti on hulvattominta, mitä olen vähään aikaan lukenut.

Mikko Kalajoki: Miesmuisti
WSOY 2017Ei kommentteja:

Lähetä kommentti