torstai 13. helmikuuta 2014

Lisa See: Lumikukka ja salainen viuhka


Ennen kirjastosta löytämääni Lisa Seen Lumikukka ja salainen viuhka -kirjaa "kultaiset liljat" ja "nu shu" olivat termejä joista en ollut ikinä kuullutkaan.

"Kultaisilla liljoilla" tarkoitetaan täydellisesti sidottuja, mahdollisimman pikkuruisia jalkoja. Kirjan alussa Liljan ja hänen sisartensa jalat typistetään. Etenkin Liljan jaloista odotetaan muodostuvan täydelliset ja siten ne takaisivat hänelle 1800-luvun Kiinassa mahdollisuuden erittäin korkeaan asemaan avioliiton myötä. Liljan perhe on köyhä, joten maksimoidakseen tämän mahdollisuuden hänelle etsitään laotong-vertaisystävä hyvämaineisen perheen tytöstä. Laotong on kuin eräänlainen avioliitto, voimakas side kahden tytön välillä, ystävyyssuhde joka kestää eliniän.

Välittäjän avulla löytyy Lumikukka ja niin tytöt muodostavat laotong-suhteen. Tyttöjen asema tuon ajan Kiinassa on heikko. Heidän tuli käyttäytyä moitteettomasti ja kuuliaisesti ja tyttöjä pidettiin lähinnä turhina. 

Tyttöjen paikka on visusti kotona, poissa ulkomaailmasta. Näin ystävyyssuhde on heille myös hyvin merkityksellinen henkireikä. Lilja ja Lumikukka kirjoittavat naisten tapaan toisilleen salaisia viestejä nu shulla, salakirjoituksella, jota vain naiset käyttivät. Viuhkaan kirjoitetuilla viesteillä tytöt kertovat toisilleen korulausein salatuista tunteistaan ja ajatuksistaan.

Viuhkaan piirtyy vuosien vieriessä koko heidän elämänsä. Lilja nousee taustoistaan huolimatta täydellisten kultaisten liljojensa ja onnistuneen laotong-suhteensa avulla korkeaan asemaan rikkaan miehen vaimona. Sen sijaan Lumikukan kohtalo on huonompi. Hänen elämäänsä mahtuu paljon murhetta ja hyvistä lähtökohdista huolimatta hänen asemansa laskee. Lilja ei ymmärrä laotonginsa kärsimystä ja tuskaa ja yrittää heikoin keinoin tukea Lumikukkaa. Heidän kauniiseen ystävyyssuhteeseen muodostuu suuri kuilu jota on vaikea ylittää.

Tämän kirjan yhteydessä ajatukset pyörivät useaan otteeseen "kultaisissa liljoissa". Jalkojen sitominen on kuvattu tarkkanäköisesti, kuitenkaan mässäilemättä, kuvaten koko toimituksen epäinhimillisyyden. Ilman kunnollisia jalkateriä, nysillä vaappuva ihminen on todella sidottu hyvin pieneen elinpiiriin. 

Kaiken kaikkiaan oli mielenkiintoista lukea Kiinasta historiaan sijoittuva kirja joka kerrotaan  naisten näkökulmasta, miesten ollessa taustalla. Lisa See tuntee selkeästi Kiinan historian hyvin ja kuvaa Liljan ja Lumikukan ystävyyttä kauniilla herkkyydellä. Tätä kirjaa ei voi lukea ilman, että ajattelisi naisten asemaa niin parin sadan vuoden takaisessa Kiinassa, kuin vaikkapa mikä tilanne on eri puolilla maailmaa tälläkin hetkellä. Edelleen on maita joissa naiset elävät sidottuina kotiin, ensin vanhempiensa ja sitten miehen, vailla tasa-arvon mahdollisuutta. 

Herkkä ja kaunis kuvaus ystävyydestä vaatii jotain aistillista. Niinpä tämä kirja maistui etenkin jasmiinilta maistuvan teekukan kanssa. Kyseessä on perinteinen kiinalainen tee, jota on valmistettu jo vuosisatojen ajan, aina 1200-luvulta asti. Palloksi muovatun teen sisältä paljastuu hauduttaessa kaunis kukka. Pieni salaisuus sekin.

(WSOY 2006)
Kuvat: http://nushu-teatro.blogspot.fi/p/comentarios-del-publico.html
http://badbrainscover.blogspot.fi/2010/12/chinese-foot-binding-torturing.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti