tiistai 6. syyskuuta 2016

Antti Ritvanen: Miten muistat minutAntti Ritvasen esikoisromaani Miten muistat minut, kertoo menestyskirjailija Marjatta Aallon ja hänen poikansa Jessen monisyisestä suhteesta. Romaani kuvaa äiti-poika-suhdetta, taiteilijaksi kypsymistä ja nuoren miehen kasvua.

Marjatta on vimmainen taiteilijasielu, jonka kirjat kumpuavat omasta elämästä. Hän kuvaa niihin Jessen isän, legendaarisen muusikon Mark Linden kanssa kokeman kaikkinielevän rakkaussuhteen sekä myös hetkiä poikansa elämästä kaiken kansan luettavaksi. Marjatta on häilyvä ja levoton taiteilijasielu joka on helposti johdateltavissa. Jessen on tästä kaikesta huolimatta vaikea irrottautua äidistä ja tämän voimakas persoona vetää Jesseä puoleensa yhä uudestaan ja uudestaan.

Sitten yhtenä päivänä Jesse saa puhelun jota on tavallaan odottanut koko elämänsä ajan. Aivan kirjan alussa Marjatta löytyy kuolleena hervantalaisesta kylpyhuoneesta ja epäselvää kuolemaa sekä koko elämää aletaan purkaa niin äidin kuin pojan muistojen kautta.

Romaanin edetessä huomaa hyvin, että Ritvanen on koulutukseltaan psykologi. Niin tarkkanäköisesti hän kuvaa henkilöitä ja heidän sielunelämää. Tarina on alkoholihuuruinen ja paikoin jopa ahdistava, eikä aihepiiriltään mitenkään helpoimmasta päästä. Silti kerronta on koko ajan taitavasti rakennettua ja vivahteikasta. Ritvasella on kyky kuvata niin elämän varjopuolia kuin iloa lämpimällä tavalla, paikoin hyvinkin humoristisesti.

Miten muistat minut on varsin runsas kirja. Samalla kun se kertoo ihmissuhteista, maalaa se voimakkain vedoin ajankuvaa myös musiikki- ja kirjailijapiireistä. Siitä miten taiteilijaksi kasvetaan, miltä tuntuu paistatella kuuluisuudessa ja huomata että suosion romahdus voi olla käsillä milloin vain.

Ritvasen romaani on taidokas kasvukertomus kaikkine sivupolkuineen. Vimma mikä kirjasta huokuu, hurmaa lukijan ja imaisee maailmaansa.

Antti Ritvanen: Miten muistat minut
Otava 2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti