lauantai 27. joulukuuta 2014

Raija Oranen: Aurora


Raija Oranen on kirjoittanut suurmiehistä ja nyt hänen uusimpansa Aurora kertoo suurnaisesta. Aurora Karamzin (1808-1902) oli merkittävä vaikuttajanainen 1800-luvulla. Hänet muistetaan etenkin sosiaali- ja diakoniatyön uranuurtajana.

Aurora Karamzinin elämä oli kuin suoraan elokuvasta - vai miltäpä seuraavat käänteet kuulostavat?

Kirja alkaa vuodesta 1824 jolloin Aurora on 16-vuotias neitokainen ja hän astuu debytanttina seurapiireihin ja lumoaa kaikki kauneudellaan ja käytöksellään. Auroran isäpuoli, yhteiskunnallisesti merkittävässä asemassa oleva prokuraattori Carl Johan Walleen on varma älykkään Auroran menestyksestä ja on kannustanut häntä koko ajan eteenpäin. Walleen on varma, että Aurora pääsee keisarin hoviin Pietariin.

Onnistuneiden tanssiaisten jälkeen Auroraa piirittää kosijat ja hän kipuaa seurapiireissä korkeimmalle huipulle niin Pietarissa kuin Helsingissäkin. Paikka hovissakin löytyy ja Aurorasta tulee läheinen ystävä keisarinnan kanssa. Ensimmäinen avioliitto solmitaan keisarinnan pyynnöstä satumaisen rikkaan venäläisen kanssa (hunsvottimies ja jättiomaisuus turvattava avioliitolla) ja toinen komean nuoremman venäläisen miehen kanssa rakkaudesta.

Aurora viettää kosmopoliitin elämää ja sukkuloi Helsingin ja Pietarin välillä ja käy kylpylämatkoilla parantamassa aviomiehen terveyttä eri puolella Eurooppaa, asuu välillä Pariisissa, hoitaa liikeasioita määrätietoisesti, ottaa osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun ja viettää kesiä Espoon Träskandan kartanossa ja asu myöhemmin Walleenin rakennuttamassa Hakasalmen huvilassa jossa nykyään on Helsingin kaupunginmuseo. Samaan aikaan on käynnissä myllerrys niin Venäjän suurruhtinaskunnassa kuin muuallakin Euroopassa. Suomessa kiihtyy keskustelu itsenäisyydestä ja kielikysymyskin roihuaa.

Vasemmalla Hakasalmen huvila. Pihapiirissä on myös aivan ihana Huvilan kahvila, jossa kaikki herkut ovat luontaisesti gluteenittomia. Kuva: Sakari Kiuru. Oikealla Aurora nuorena.
Auroran elämä ei ole vain loistoa vaan hän kohtaa myös hyvin paljon surua ja murhetta ja jää leskeksi varsin nuorena. Myöhemmin hänestä tulee se Aurora Karamzin, josta hänet muistetaan tänäkin päivänä eli merkittävä hyväntekijä ja sosiaalityön pioneeri.

Eli summa summarum, tämän merkkinaisen elämästä saisi siis aika huikean elokuvan. Näen jo elokuvan alun, jossa nuori Aurora kävelee aamulla puistossa ja puiden välistä välkkyy ihmeellinen valo, joka valaisee lopulta nuoren naisen hohtavaksi; tämä kuvaisi jo Auroran nimeä ja symboloisi myöhempää elämää. Ja Auroraksihan sopisi vaikka Krista Kosonen tai Jessica Krabowski. Joten tätä pukuloistolla kuorrutettua elokuvaa odotellessa...

Itse kirja ei kuitenkaan ole henkilökuva vaan pikemminkin aikakausikuvaus sekä kuvaus Suomen askeleista ennen itsenäistymistä. Orasen Aurora on vähän kuin kuka kukin on 1800-luvulla, niin paljon siinä vilisee merkkihenkilöitä. Tämä toimikin hyvän kertauksena Suomen historiaan ja muistutti Helsingin kadunnimien alkuperästä. Sinänsä tämä on vähän harmi, koska Auroran kiehtovasta elämästä olisi lukenut enemmänkin ja etenkin myöhäisistä vuosista jolloin hän perusti diakonissalaitoksen.

Aurorassa on esillä melkeinpä sata vuotta kansakunnan historiaa autonomian ajalta jolloin kansallista kulttuuria ja kansakuntaa vasta rakennettiin. Itselleni kirja toimi hyvin luettavaksi ennen nukkumaan menoa ja tämän sanon hyvällä. Ajatukset siirtyivät pois arjesta, mutta juoni ei kuitenkaan ollut niin jännittävä etteikö kirjaa olisi malttanut laskea käsistä. Niin kiinnostava se kuitenkin oli että lähes joka ilta siihen oli tartuttava.

Raija Oranen
Aurora
Teos 2014





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti