sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Väri on valoa


Aurinkoinen syyspäivä houkutteli ulkoilemaan ja samalla mieli kaipasi jonnekin näyttelyyn. Siispä pyörän selkään ja kohti Tarvaspäätä, Gallen-Kallelan museoon.

Museossa on mielenkiintoinen näyttely värivalokuvauksen pioneerin Sergei Prokudin-Gorskin (1863­- 1944), kuvista. Tuntemattomaksi jäänyt venäläiskuvaaja kuvasi erityisesti keisarikunnan historiaa, arkkitehtuuria, maisemia ja ihmisiä. Kuvauspaikkoina oli Venäjä, Karjala ja myös Suomi.
Näyttelyn parasta antia on menneiden aikojen näkeminen väreissä. Katse kiinnittyy aivan eri asioihin kuin totutusti. Etenkin naisten vaatetuksen värikylläisyys yllätti, sillä juuri tämä jää pimentöön mustavalkokuvissa. Itäisessä naapurustossa on käytetty rohkeita väriyhdistelmiä ja kirjailutkin näkyivät selkeämmin. Myös luonto ja rakennukset heräsivät uudella tavalla eloon.


Prokudin-Gorskin tekniikassa on myös selkeä yhtymäkohta nykypäivään. Meille on tuttua RGB -värit ja samalla periaatteella myös sata vuotta sitten vedostettiin värivalokuvia.
Ostin näyttelyyn liittyvän kirjan ”Väri on valoa. Sergei Mihailovitš Prokudin-Gorski – valokuvauksen unohdettu pioneeri”. Siinä kerrotaan additiivisesta menetelmästä, jota Prokudin-Gorski käytti saadakseen aikaan värikuvia. Menetelmä toimii siten, että kohde kuvattiin kolmasti käyttäen punaista, vihreää ja sonistä suodinta mustavalkoiselle materiaalille. Kohteen oli pysyttävä aivan paikallaan erillisten valotusten ajan. Negatiiveista valmistettiin erilliset, edelleen mustavalkoiset diapositiivit, jotka heijastettiin suotimien läpi kohdistamalla punainen, vihreä ja sininen valo valkokankaalla. Näin tuotettuja värikuvia pystyi katsomaan erillisellä katselulaitteella.
Myöhemmin Prokudin-Gorski ratkaisi miten värikuvia sai myös paperille. Menetelmä perustui valoherkän kromigelatiinin värjäämiseen pigmenttiväreillä. Siirtämällä ja yhdistämällä sinisellä, punaisella ja keltaisella värjätyt kalvot päällekkäin voitiin tehdä värillisiä paperivedoksia.
Monimutkaista ja kiinnostavaa. Kannatti hankkia kirja, sillä muuten Prokudin-Gorskin ihmeellisen keksinnön periaate olisi jäänyt pimentoon.

Värivalokuvia ennen värifilmiä
Sergei Prokudin-Gorski ja karelianistit I.K.Inha sekä Akseli Gallen-Kallela.
7.9.2013 – 26.1.2014, Gallen-Kallelan Museo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti