lauantai 12. lokakuuta 2013

Bryssel - Victor Horta ja Art Nouveau


Työmatkalla Brysselissä oli pieni hetki omaa aikaa, ja pääsin vihdoinkin toteuttamaan erään haaveeni. Kahlasin ikuisuus sitten Suomen taiteen historian ja siinä oli Art Nouveauta ja jugendia käsittelevässä osassa kuva belgialaisen arkkitehdin Victor Hortan (1861-1947) suunittelemasta Hôtel Tasselin portaikosta. Olen siitä asti halunnut nähdä Hortan suunnittelemia rakennuksia - ja tuon huikean portaikon.

Koska Hôtel Tassel on yksityisessä käytössä, siellä käynti jää edelleen hamaan tulevaisuuteen. Mutta kävin Hortan itselleen suunnittelemassa talossa, joka toimii nykyään museona. Musée Victor Horta on entisöity alkuperäiseen asuunsa. Arkkitehti suunnitteli kotitalonsa ja ateljeensa huolella, unohtamatta pienintäkään yksityiskohtaa. Huoneet tulvivat valoa ja sisustuksen sävytyksessä nousee esiin lempeä roosa. Tunnelma henkii romantiikkaa, levollisuutta ja eleganssia.
Vasemmalla Hôtel Tasselin portaikko. Keskellä ylhäällä Musée de Victor Hortan sali, josta avautuu kaunis näkymä puutarhaan. Keskellä alla Musée Victor Hortan portaikko ja oikealla itse arkkitehti Victor Horta. Kuvat ostamistani korteista.

Art Nouveau tyyliin  kuuluu tyypillisesti aaltoileva koristeellisuus, joka ilmenee mm. metallisissa koristeissa niin parvekkella, porraskaiteissa ja lukuisissa yksityiskohdissa. Myös tässä talossa on upea portaikko. Ikkunoita koristaa monin paikoin kauniit lasimaalaukset. Art Nouveau käsitti rakennukset kokonaisvaltaisena teoksena. Niinpä sama suunnittelija toteutti sekä rakennuksen julkisivun, sisustuksen ja käyttöesineet. Näin teki myös Horta.

Valitettavasti museon sisällä ei saanut ottaa kuvia, joten tarkemmat havainnot jäivät kuvaamatta. Suurimman vaikutuksen teki sali, josta avautuu kaksoisovet rehevään puutarhaan. Tämä näkymä tuntui lähes epätodelliselta ja sitä olisi voinut ihastella vaikka kuinka pitkään. Nyt puutarha oli vehreä ja runsas, puut ja pensaat kukoistivat vielä kauniin vihreinä. Sitä miten vuodenajat muuttavatkaan tunnelmaa, voi vain aavistella. Salissa luonto toimii vahvana elementtinä, kuin toisena satumaailmana johon haluaisi astua sisään. Luonto näkyy muutenkin tyyliteltynä ajan muotokielessä.

Tuleville matkoille jää vielä monta Hortan suunnittelmaa rakennusta katsomatta, valitettavasti niistä on jokunen myös purettu Art Nouveaun poistuessa muodista. Käynti Musée Victor Hortassa oli virkistävä ja toisaalta kävelymatka pois tutummilta keskustan kulmilta avasi kaupunkia uudella tavalla. Olen tällä hetkellä täysin Hortan kepeyden lumoissa ja ehkäpä nykyarkkitehtuurikin kaipaisi hieman Art Nouveauta?
Brysselissä odottaa reipas kävelylenkki kun nämä kaikki kohteet käy läpi.
Matkan varrelle osui sattumalta myös toinenkin mielenkiintoinen paikka, nimittäin Palais des Thés. Helsingissä on jo ihan mukavasti teehuoneita ja -myymälöitä, mutta kyllä tällainen tyylikäs teemyymälä vielä mukaan mahtuisi.2 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä! Minullekin on tulossa työmatkaa Brysseliin nyt syksyllä. Ja tuollahan olisi mukava käydä. Oliko Horta museoon helppo löytää?

    VastaaPoista
  2. Paremmalla kartalla olisi ollut helompaa, mutta kysyvä ei tieltä eksy :) Jos satut olemaan Louisan metron lähellä niin museolle pääsee helposti jalkaisin ainakin Chaussée de Charleroita pitkin. Tuo pieni kartta blogissa on aika hyvä. Hyvää Brysselin matkaa sinulle Tiia!

    VastaaPoista