tiistai 7. lokakuuta 2014

Paras mahdollinen maailma ja hyviä ehdotuksia vieläkin paremmasta

Vasemmalta Jukka Ruotsalainen, Noora Dadu ja Joonas Heikkinen. Kuva: Kimmo Metsäranta
Paras mahdollinen maailman ja hyviä ehdotuksia vieläkin paremmasta. Tämän nimiseltä teatteriesitykseltä sopii odottaa ihan mitä vain.

Teatterin Takomon lavalla kolme näyttelijää, kaavailee tekevänsä Pekka Himasen Elämä taideteoksena -luennon pohjalta esitystä, jossa käsitellään muun muassa luovaa intohimoa, rikastavaa vuorovaikutusta ja luottamusta -käsitteiden pohjalta. Jotta asia konkretisoituisi, otetaan koko pakettia kuvaamaan unelmatorttu.

Projekti käynnistyy intohimolla, jossa hurjalla vimmalla kuvataan jokseenkin puberteettivaiheeseen jääneen menestyjän (Noora Dadu) kohelluksen täyttämää elämää. Dadussa on vimmaa, joka tarttuu ja hymyilyttää. Alatyyliset sanat sinkoilevat, ehkä vähän turhankin alleviivaavasti. Ei pillu-sanan kuuleminen tai dildon näkeminen teatterin lavalla nyt varsinaisesti enää oikein ketään hämmennä. Komiikkaa irtoaa kuitenkin muusta ja tätä kohellusta ei voi katsoa nauramatta.

Kuva: Kimmo Metsäranta
Seuraaviin kohtauksiin mentäessä tyyli päätetäänkin vaihtaa Kieslowskin väritrilogian vapautta, veljeyttä ja tasa-arvoa mukailevaksi. Mukailevaksi todellakin, koska pinkki, sini-punaraidallinen ja ylevä ruskea kun saavutetaan ehkä lähinnä jos Ranskan trikolori joutuu todella pahaan pesukatastrofiin.

Tässä osiossa mennään syvemmälle yhteiskunnan ongelmiin. Nuori mies (Jukka Ruotsalainen) painii omantuntonsa kanssa ostettuaan seksituokion nuorelta romanialaiselta naiselta. Ruotsalaisen kehonkieli on muuten huikeaa. Pienetkin eleet välittyvät katsojalle.

Kolmas osa, eli ylevä ruskea, tuo esiin parisuhteen mustasukkaisuuden karmivalla tavalla. Tässä ollaan suklaahieronnan äärellä ja seuraukset ovat rankat - mutta koko episodi on siltikin ruskean suklaisella huumorilla kuorrutettua. Nyt vuorostaan Joonas Heikkisen kalsarihahmo nousee päärooliin. Hänen ärjyvä olemuksensa hohkaa milloin voimaa, milloin suuttumusta. Vaikuttavaa työtä ja upeaa läsnäoloa.

Kuvat: Kimmo Metsäranta
Paras mahdollinen maailma ja hyviä ehdotuksia vieläkin paremmasta hurmaa irvokkaalla huumorillaan ja karikatyyrimaisilla hahmoilla. Esitys on näennäisen kevyt sillä kaiken kohelluksen takana käsitellään kuitenkin yhteiskunnan vinoutumia.

Ps. Tässä esityksessä nähdään myös kiertävät housut kun jokainen näyttelijä sujahtaa samoihin pöksyihin vuorollaan.Ohjaaja: Akse Pettersson
Käsikirjoittaja: Veikko Nuutinen
Rooleissa: Noora Dadu, Joonas Heikkinen, Jukka Ruotsalainen
Esityspaikka: Teatteri Takomo
>>Ei kommentteja:

Lähetä kommentti