torstai 2. lokakuuta 2014

Rakkauskirje Helsingille - Helsinki Dresses


Joukko helsinkiläisiä rakennuksia pukuina... joo-o. Kuulostaa melkoiselta haasteelta yhdistää arkkitehtuuri puettavaan muotoon, mutta niin vain pukusuunnittelija Anne Mustarastas on tässä onnistunut. Kampin Laituri -näyttelytilassa on esillä kerrassaan hykerryttävä pukusarja.

Uudenmaankatu 17/Annankatu 12. Rakennuksen valmistumisvuosi 1898.
Tämä rakennus toi suunnittelijalle mieleen 1760-luvun ranskalaiset hovipuvut. Puvussa on runsaasti koristeellisuutta ja yksityiskohtia - ja sisältäähän se asunnonkin.
Helsinki Dresses - Helsingin kauneimpia rakennuksia pukuina näyttelyssä on hurmaavalla tavalla yhdistetty kaksi rakkautta keskenään. Puvut ja rakennukset kohtaavat toisensa ja ovat samaa muotokieltä keskenään. Lopputulos on oivaltava, hauska, hyväntuulinen ja leikkisä.

Vasemmalla: Herttoniemen metrovalvomon (valmistumisvuosi 2012) väriraidoilla terästetty lasinen julkisivu on innoittunut tähän moderniin luomukseen. Oikealla: Puku on saanut inspiraationsa paanukatoista. Muun muassa Korkeavuorenkadulta (nro 21) ja Stockmannin tavaratalon huipulta löytyy vastinetta tälle kaunottarelle.
Näyttely on hyvin innostava kokemus. Kun lähdin kävelememään kotiin näyttelystä aloin katsomaan keskustan rakennuksia tarkemmin. Katse siirtyi korkeammalle ja löysin taas uusia koristeellisia yksityiskohtia joita en ollut ennen huomannutkaan. Pitäisi useammin kävellä hitaammin ja uteliaana, niin ehtisi havaita paremmin kuinka kaunis Helsinki onkaan.

Vasemmalla: Perämiehenkatu 7, valmistumisvuosi 1908. Tämä puku keskiaikainen toisin kuin yksikään rakennus Helsingissä, mutta kovasti ajan henkeä tämä Perämiehenkadun talo henkii. Oikealla: Liisankatu 16, valmistumisvuosi 1904. Kultaiset koristeet toistuvat puvussa ja viitta suojaa tuulelta ja tuiskeelta, kuten varmasti jämäkän oloinen rakennuskin.
Anne Mustarastas ei ollut minulle ennestään tuttu tekijä, mutta hän on helsinkiläinen muotoilija ja näyttämöpukujen valmistaja, joka on tehnyt uransa teattereiden puvustoissa. Nyt haluaisinkin tietää mitä hän on seuraavaksi puvustamassa - ja jos mahdollista, olisiko lavalla nähtävissä näiden kahdeksan asukokonaisuuden kaltaista ilottelua? Toivon, että Mustarastaan mielikuvituksesta ja käsityötaidoista päästäisiin nauttimaan vaikkapa jossakin historiallisessa esityksessä, joka jättää tilaa fantasialle ja irrottelulle. Näistä puvuista tulee nimittäin todella hyvälle tuulelle.

Vasemmalla: Kampin kappeli, valmistumisvuosi 2012. Tämä mehiläispesän näköinen rakennus on puvun myötä aivan kuin lentoon lähdössä. Puvusta tulee mieleen jonkin kenties arabimaan lentoyhtiön lentoemäntien puku. Kappelin muoto toistuu kauniisti hameessa. Oikealla: Ratakatu 10, valmistumisvuosi 1909. Tässä puvussa on hienoja yksityiskohtia, rataksia, ketjuja ja reipasta menoa. Puvussa ja rakennuksessa on samaa patinaa.

Helsinki Dresses 11.9.–1.11.2014
Info- ja näyttelytila Laituri, Narinkka 2, vanha linja-autoasema Kampissa
Laituri >>

Katso myös mitä pukusuunnittelija Anne Mustarastas kertoo puvuista ja niiden taustoista >>


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti